onsdag 22. mars 2023

Helsevesents Skvadronerenede Lirumlarum folk, tar knekken på de syke.......

Nå har det vært stille en stund fra Frk Kaos og Glede.
Årsaken kan være at Frøkna har blitt eksponert for alt for store doser av Vesenets prokrastinering og lirumlarum i alt for lang tid. Høy stagnasjons faktor og minimal progresjonsfaktor. Resultatet er at Frøkna som har gått igjennom livet og ikke visst hva god søvn er og kun har vært vant til maks 3 timer usammenhengende søvn nå sover 11,5 time og gjerne i svingen i sofaen med ett mykt herlig ullpledd over seg for å slippe anstrengelsen med å gå 13 trappetrinn opp til sengen, for det er faktisk veeeeeldig langt.


                                        

                                                             https://pixabay.com/no/

Det er ikke bare søvn som har omringet frøkna, virker også som om hukommelsen har blitt utsatt for grønn overledning. Hodet føles som ett tomt skall eller kanskje fungerer nå hodet bare som en beskyttende hjelm for Vesenet hakkespetter og vissvass  - hodet er i hvert fall uten evnen til å tenke en tanke eller oppfatte hva som blir sagt.

Frøkna har i disse stormfulle årene hatt tålelig god kontroll på timeavtaler hit og dit, men nå er det fredag på mandag og søndag på tirsdag og resten av uka får være hvilken dag den vil. Frøkna har ikke kontroll, ikke engang med hjelp fra almanakken på telefonen, for der klarer frøkna og skrive inn timer på feil dag og det er ikke alle som sender ut en sms for å minne surrehuer på at de har time,
Med frøknas flaks bommer hun helst når første time er alt for tidlig på morgenen og skal følges opp med en annen time rett etterpå og gjerne på den dagen hvor favoritt kafeen ikke har åpent og "sentrums" små kafeer er alt for fulle av folk til at angsten har lyst til å drikke en latte der.

Burde kanskje byttet navn til frøken Surr og Sov, 

Ganske utrolig at den lange kronglete reisen på Vesentes rullebånd ikke har skapt mer progresjon enn alt for mange timer med søvn, «hjernedødhet» og enda større mistillit til Vesenet som lover og lyver og smertelige erfaringer om at systemet som Regjeringen har laget på ingen måte fungerer til annet enn at folk blir sykere eller kapitulerer.

Det finnes noe som heter Pakkeforløp som skal tre i kraft når langtidssyke setter sin fot inn i Vesenet. Ett pakkeforløp for Psykisk helse og rus lyder som følger: 
Pakkeforløp for psykisk helse og rus skal gi deg som pasient eller pårørende et behandlingsforløp som er helhetlig og forutsigbart, uten unødvendig ventetid. Pasienten skal få mer innflytelse på behandlingene, og den skal evalueres systematisk underveis. Pakkeforløpene innfører stoppunkter og forløpstid.

Når Pakkeforløpet ikke fungerer har vi ett annet flott ord som er Fristbrudd. 
"Ett fristbrudd oppstår når frist for prioritert helsehjelp er passert og ventetid sluttdato ikke er satt.

Frøken kaos og glede har ikke fått noen sluttdato ei heller ett helhetlig og forutsigbart behandlingsforløp eller vært på noen evalueringsmøter, men får allikevel beskjed om at det ikke er ett fristbrudd fordi hun står oppført på ett behandlingssted som faktisk ikke behandler. De kaller frøkna en «skypasient»fordi det ventes riktig help leeeeeenger fram......forstå det den som kan. 

Frøkna er født med ADHD, men har allikevel aldri hatt noen dragning til ekstremsport, som fallskjermhopping, bungee jump eller rafting, men etter at alt raste for ett par år siden og i det øyeblikket ropet om helsehjelp kom ut føltes det som om frøkna ble kastet ut av ett fly med en dårlig fallskjerm på ryggen og ble hengende fast etter bena i en strikk og der henger hun fortsatt. Dinglende fram og tilbake, opp og ned fortsatt full av angsten, smerte og tankeflom, men nå også med en stor fortvilelse over ett vesen som ikke fungerer og alt dette raser i frøkna som heftige fossestryk som kun de tøffeste rafterene våger å sette utfor.


                                             
                                                             https://pixabay.com/no/

Frøken Kaos og Glede er vant til å ta opp kampen og sette seg godt inn i ting og for de som kjenner henne så gir ikke den frøkna seg lett og i hvertfall ikke uten en kamp,men denne drøye lange reisen på det grusomme Vesenets kronglete rullebånd har gjort noe med frøkna det er det ikke tvil om, men Frøkna har lært mye om alt som ikke fungerer i Vesenet og at Regjerningen med ett pennestrøk fjerner hjelpeorganisasjoner som Pasientforeningen som har eksistert i over 40 år og er ett lavterskeltilbud til de som trenger hjelp til å krangle med Vesenet og få det de har krav på eller rett og slett få følge til forskjellige timer i Vesenet.  

Norge AS har ett regelsystem som taler mot seg selv og til pasientenes dissfavør.

Frøkna har lurt på om hun burde skrive en bachelor om det, men hva er utsiktene for arbeid da? #Løynaktig og ikke interessert i å få ting til å fungere, spare og sløse penger om hverandre, legge ned gode frivillige organisasjoner Helseminister? og på den veien dit må en vel snuble innom Politikk og frøkna er veeeeldig dårlig på å ville folk vondt og å lyve - så nei, det blir ett veldig dårlig karrierevalg.

Da går heller frøkna planken og hopper i havet rett og slett og det er nok dessverre det dagens usystem bygger opp til at de syke skal kapitulere og gi opp både kampen og håpet om forsvarlig og riktig helsehjelp og faktisk noe så enkelt som god livskvalitet..ja ja livskvalieteten dreper Departement og Regjering i og for seg på mange andre måter også og ja da Vi skal alle dø en dag, men alle de andre dagene skal vi faktisk leve…..og da hadde det vært greit og ha det bitte litt kjekt om ikke annet.

Den råeste frøkna har opplevd på reisen foruten om en masse prokrastinering, var en så til de grader skvadronerende spesialist som på toppen av det helle var så full av lirumlarum at det endte med 6 avvik og sak hos Fylkesmannen .... ehhh ja Fylkesmannen - får ikke frøkna til å bruke det såkalt kjønnsnøytrale ordet...glem det! 

En masse lirumlarum er noe en må venne seg raskt til om en skal sette seg på Vesenets rullebånd, det er helt sikkert.

En må heller aldri slutte å mase/søke på det en først får avslag på, for det man av uforklarlige grunner ikke kunne få for ett år siden kan en plutselig få og selv om ting er skrevet ned vil det ikke si at det medfører progresjon per automatikk.  Systemet er fullt av papir vendere…med veldig skjevfordelte bunker på skrivebordet. En må gjerne opp på barrikaden og mase, mase og mase, så skjer noe der lenger fra en eller annen gang.

Frøkna er nok kanskje ikke en A4 psykisk eller somatisk syk person - hun er nok psyko/somatisk syk i ett system som ikke takler at en pasient med slike lidelser fortsatt er i stand til å stille både krav og spørsmål og på toppen av det hele forsøker å smile og være positiv.....

Dette systemet gjør at Frøken Kaos og glede og mange med henne nok sitter igjen med spørsmål som,  er det jeg som er gal eller er systemet virkelig så dysfunksjonelt..........og bare der blottlegges en svakhet i systemet. En pasient skal da virkelig ikke behøve å stille seg slike spørsmål, men i det Norske helsevesent er det nok mange som gjør det dessverre tross at alle vet at det er systemet som er dyssfunksjonelt.

Frøkna er sliten av å dingle i strikken sin og kanskje er det strikkens sakte bevegelse fram og tilbake og opp og ned som er grunnen til at Frøkna nå sover i 11,5 time. Det har kanskje blitt en søvndyssende takt på denne strikken og joda noen i Vesenet har absolutt gjort hva de kan for å stabilisere evt få frøkna løs fra denne strikken og det setter frøkna utrolig pris på. Disse menneskene betyr mye for frøken Kaos og Glede! Det er bare trist at det egentlig ikke er disse gode menneskenes jobb og stabilisere strikken eller å løsne på den så hun kan stå på beina igjen. De stabiliserer og står sammen med henne på rullebåndet i mye og mangt.

Med alle Vesenets tråder som hele tiden henger rundt i løse luften og aldri blir samlet til ett nøste som holder frøkna, kjenner Frøken Kaos og Glede til tider at hun får en liten misunnelses følelse når hun tenker på Titten Tei og Pinocchio, disse fine dukkene som henger i tråder og blir styrt, har jo full kontroll. Tenk å ha disse fine tråder tett rundt seg da, det hadde faktisk ikke spilt noen rolle om det var Titten Tei sine nesten usynlige tråder av fiskeline eller Pinoccio sine veldig synlige tråder så lenge de hadde vært tett samlet rundt frøkna og jobbet godt sammen for at Frøkna på sikt skulle kunne bevege seg "fritt"igjen ....

Frøken Kaos og Glede, Surr og Sov har hoppet mye opp på barrikadene, lest seg opp, ringt rundt og i mye og mangt vært sin egen koordinator midt i kaoset, så hun burde ha en spenst og noen lårmuskler som enhver treningsgal person hadde misunnet henne, men frøkna har ikke det og hun hopper nok ikke lenger så høyt heller. Hun har innsett at hun nok bare må lene seg tilbake og vente på brevet i posten fra Fru Kjerkhol som skriver at Frøken Kaos og Glede Surr og Sov er ufør, udugelig og absolutt dårlig kost nytte for systemet slik at Frøkna får møte opp til avlivning onsdag kl 12 og siden frøken Kaos og Glede Surr og Sov ikke skal bære tungt og har 1km å gå fra butikken bør det være unødvendig og skrive at hun skal  møte fastende slik at kremasjonen går så raskt som mulig da tid er penger.

Skulle ønske at det bare var Frøken Kaos og Glede Surr og Sov som i disse årene bare har vært maks uheldig, men det vet frøkna at ikke stemmer. Hun vet om fantastiske mennesker som også trenger hjelp av Vesenet som ikke engang får en fot på innsiden og det verste er at Frøkna ikke blir enig med seg selv om hun skal være trist eller glad på disse menneskenes vegne, for en skal jammen i meg være frisk for å tåle en flerårig lang reise på vesenets rullebånd og da er fortsatt bare den ene foten på innsiden og resten av kroppen står på vent……..

Men det er fortsatt viktig å gå ut i hverdagen titte på en fremmed og smile og si hei for kanskje smiler du til en sår, trist sjel som også sitter på samme rullebåndet og trenger ett smil for å komme seg gjennom dagen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar